Monday, March 6, 2017

Ibu Ayah Patut Tahu Macam Mana Orang Jepun Didik Anak-Anak Supaya Cepat Pandai

Salah satu teknik terbaik yang patut ibu ayah ajar anak-anak adalah mendidik anak-anak berfikir menggunakan otak kanan seperti mana yang diajar oleh orang Jepun. Ini kerana otak sebelah kanan lebih efektif berbanding otak kiri tetapi ia perlu dipraktikkan dengan lebih kerap untuk mengaktifkan penggunaannya.

Realitinya orang Jepun sememangnya terkenal dengan sikap rajin, berdisiplin dan bijak. Sudah tentu ibu bapa yang menjadi pendorong utama kepada pembesaran anak-anak yang bijak.

Baru-baru ini seorang pengguna Facebook, Baharuddin Mohamed kongsikan bagaimana orang Jepun mendidik anak mereka jadi bijak.


1. Teknik rangsangan otak

Orang Jepun menggunakan teknik merangsang otak kanan. Otak lebih kreatif, otak kiri cenderung kepada kira-kira dan fakta.

Bila anak kita mula nak tidur ayam, cakap perlahan kepada mereka, “Mama sayang adik, adik anak yang hebat”. Berikan kata-kata positif pada mereka dan anak akan menyimpan memori imaginasi.

2. Marahlah, tapi jangan tengking

Jangan marah dengan menengking anak-anak kerana semuanya akan disimpan melalui otak kanannya. Orang kita selalu dengar perkataan "jangan", jangan itu, jangan ini... sehingga anak-anak itu takut mencuba perkara yang baru. Akhirnya sampai besar mereka sukar bercakap di khalayak.

3. Biarkan mereka bermain

Biasakan anak bermain warna dan melukis dikertas, bermain tanah liat, menggunting kertas. Biarkan mereka conteng kerana proses ini merangsang otak kanannya. Ada kajian yang menunjukkan penggunaan penyepit ketika makan oleh bangsa cina dan jepun membolehkan menambah rangsangan pada otak kanan anak-anak. Tak salah ikut benda yang baik. Kayu penyepit sebenarnya mengaktifkan kerja tangan sekaligus merangsang otak kanan anak-anak ini.

4. Teknik imaginasi

Perasan tak anak kita selalu cerita perkara dalam imaganasi nya. Layankan. Selalukan bercerita dengan mereka dan minta mereka sambungkan cerita itu. Cerita itu akan jadi merapu dan mengikut imagenasi mereka. Sebenarnya baik untuk melatih otak kanan mereka.

5. Teka-teki

Bermain teka-teki seperti masukkan barang dalam kotak dan minta mereka teka apa yang ada dalam kotak tersebut, baik untuk kanak-kanak. Mereka akan berfikir dan ia mampu mengaktifkan otak kanan.

Semua tip itu hanyalah sebahagian perkongsian cara merangsang anak-anak lebih fokus dan cepat pandai.

Adakah anda suka perkongsian ini. Kemahiran berfikir sangat penting. Jangan anak kita berfikir dan membuat perkara pattern. Sehingga besar mereka menjadi orang yang biasa. 80% orang melakukan perkara yang orang biasa lakukan hanya 20% antara kita berani melakukan perkara yang orang biasa tak nak buat.

Membaca tip ini adalah perkongsian ilmu. Maksudnya kita hadamlah dengan baik. Utamakan tip ajaran anak cara Islam.

kredit to : Majalah Wanita

p/s : Sejak Anak kite masuk 6 tahun ni. Memang bz concentrate uruskan rumah tangga ( housechores + driver ) dan mengajar anak kat rumah. Last year memang tak concentrate langsung pasal pembelajaran anak-anak. Cuma ajar membaca phonic easy reading english sahaja memandangkan kite kat rumah cakap campur-campur english & bahasa melayu. This year, bila tengok prestasi anak tak berapa memuaskan hati kite... Rase memang i must do something. Kena buat sesuatu! pembelajaran di sekolah tak membantu anak kite membaca at all! So... perubahan hidup 300% berubah sejak awal tahun ini. Penat sangat! memang penat. 

Since dua-dua anak dah sekolah... Dengan morning sickness kite yang tak habis-habis... Kena masak membasuh menyapu, maintainkan lantai sentiasa tidak berhabuk.. Kadang sampai nangis. Hahaha.. I overpush myself. Semua sendiri. Husband pula ada masa 2-3 jam je dengan anak-anak which is itupun kadang-kadang anak-anak masih melekat dengan ibu dia... Uwaaaa.... I dont know how i can manage to do all this.. It is so tough.. 

Dulu masa kerja, sampai je tempat kerja...terus urus diri sendiri. Kat rumah je urus anak dan suami. Dah tak kerja ni.. Allahu...Tak berhenti kot.. I dont have time for myself.. wuwuwuwuwuwwu... 

Berharap sangat Allah kurniakan kudrat LUARBIASA biar dapat buat semua.. Hahahaha... Amiiinnnn...
oklah.
papai.
dah siap mengarut.


I am a driver....
I am a teacher


I am a joker in the house yaw





I am a cook or makcik kantin





I am a Domestic Goddess... Try to maintain everything arranged accordingly but most of the time cant!


Dan ayah yang akan membantu jadi teacher kalau  ada kelapangan...


toodle!

Wednesday, February 15, 2017

Al Fatihah Mokde

Fuh..tiup2 blog yang berhabuk...
Lama betul tak merepek kat blog sendiri...
banyak dekat instagram aje..
Sebenarnya kite dah lama tak sihat dalam 3 minggu since 19 January...
Batuk & selsema sangat TERUK.
Batuk sampai terkencing-kencing + muntah.
Haaa...
Tau-tau ajelah..
Bladder ibu mengandung ni kan lemah gemalai.

Kes Sebelum Batuk +- Selsema :

1) Hantar Mak + Ayah + Atuk + Nenek + Pakcik2 + Makcik2 pergi umrah. 
2) Ulang alik hospital sebab pakcik kite tak sihat. 2 kali masuk hospital. Minggu pertama masa  hantar mak kite g umrah. Dah buat operation dah. 

Selang seminggu...masa sehari sebelum mak kite balik dari umrah, pakcik kite masuk ICU pulak. Sesak nafas lepas balik dari check up dari hospital. Allahu... Malam tu masa kat ICU wife pakcik kite dah pesan... Nak jumpa semua adik beradik die yang pergi umrah. ( Pakcik kite yang sakit ni, Pokteh, adik mak kite ). Maka bila flight touch down sahaja rombongan umrah minggu lepas, straight diorang terus ke hospital ampang. Kite pun datang sekali melawat sebab wife pokteh kite tak makan. tak sempat nak beli makanan sebab jaga pakcik kite kat icu.

Kebetulan, semua yang pergi umrah tu kena demam dan batuk teruk. 










Bila maknya batuk tak berhenti... anak-anak pun turut terjangkit sama. Tapi diorang On-Off batuk. Tak macam ibu diorang. Tengah-tengah malam dalam pukul 4-5 pagi tu akan terbangun sebab batuk teruk...


Last week... berita yang sangat menyentap hati kite. Makcik kite ( mokde ) yang pergi umrah dengan mak kite ( kakak mak kite ) meninggal dunia. Sekejap sangat sakitnya. Jumaat malam sesak nafas & low blood pressure. Esoknya pagi sabtu meninggal dunia. Allahuakbar.. Hati ni tuhan je yang tahu. Terngiang-ngiang suara mokde kat telinga. Memori dengan mokde flashback kat dalam kepala. Memori waktu kecik-kecik...kite suka pergi rumah mokde ni sebab dekat dengan pantai DESARU. Kalau cuti sekolah kalau tak ke rumah mokde, kite akan ke rumah pokteh...kalau stay rumah diorang time cuti sekolah ..paling minimum 10 hari... Haha..  Manelah tak sedihkan.. kite kenal dari kecik... Family kite ni, memang dah biasa kalau hujung minggu time cuti mesti akan balik kampung. berkumpul dengan cousin-cousin...Yelah..kampung satu negeri.. JB-pontian atau JB-Kulai takdelah jauh mana. JAdinya kami cousin-cousin memang sangat mesra dan rapat...Haih...merepek dah ni...

AL-FATIHAH buat MOKDE a.k.a Rosnah bt Ahmad. Kite rindu mokde...

(mokde telekung hitam)

Paling terkilan bile kite tak dapat nak balik tengok mokde buat kali terakhir sabtu lepas.. Sangat terkilan... Allah lebih menyayangi mokde.

Paling kesian, nenek kitelah... tahun lepas...2 orang anak die meninggal dalam tahun yang sama. MAk Itam & Pak Ngah. Mak Itam meninggal akibat breast cancer pada April 2016. 2 hari selepas birthday die. Pak ngah pulak meninggal pada 19 Ogos 2016 akibat serangan strok. Selang 4 bulan je Pak Ngah meninggal lepas Mak Itam meninggal. Selang 5 bulan pulak...mokde tinggalkan kami..2 hari selepas birthday die... Allahuakbar..

Al Fatihah untuk Mak Itam, Pak Ngah dan Mokde.






Ahad lepas......










Lepas nebulizer kat hospital sabtu lepas, barulah berkurang batuk kite...
Alhamdulillah.
Boleh dah mengemas.
Tapi sifat malas tu masih ada untuk lipat baju. Haha. Macam kubu perang wa cakap lu. 


Tuesday, January 3, 2017

Entering 2nd Trimester.


Bila baca pasal 2nd trimester, rasa macam lega bila ada statement kata energy level makin meningkat. Tapi apa yang berlaku hari ni? Masih ada lagi slight nausea. Hermmm.. Tak sabar sebenarnya nak workout ni. Tapi ni sekarang ada aktiviti yang lagi penting iaitu :

  1. Mengepos barang
  2. Basuh baju dan Sidai baju
  3. Vaccum satu rumah ( Atas & bawah )
  4. Kemas peti ais ( Including dispose the unwanted & expired food ).


Banyaknya wei!!
Pengsan mak

Pening kepala masih berbaki lagi ni. However selsema dah 90% baik. Cumanya kahak masih ada. Time tidur selalu rasa haus sebab kahak ni lah.

Time tidur pulak : Susah nak tidur sebab sakit tulang belakang. Haih. Sabar ajelah. Kite ade beli ostematrix shaklee online. Nak tengok berkesan ke tak sebab dulu masa sengal-sengal badan workout , pakai ostematrix ni, badan rasa sedap & segar.

Ok lah. Cau cin cau.
Nak sambung sidai baju. 2 trip oiiii basuh baju... fengsan! Bila nak rehat ni????

Sunday, January 1, 2017

2017 GOALS





Sungguh-sungguh ni memang nak capai target ni by end of 2017 menjelang. Which i think i able to do it & pernah ada pengalaman nak buat. Cumanya yang berbeza pada tahun baru ni adalah, BILANGAN ANAK. Hahahaha..nampak tak CHALLENGEnya di situ? Siapa yang perlu memainkan peranana penting selain diri sendiri? Of course lah encik suami. Kalau dah kite nak g training lari tapi encik husband tak nak jaga si baby kecik, xkan jadik jugak kan? Harap-haraplah Target tahun ni tercapai dengan bantuan encik suami. Harap sangat bantuan dari yang tersayang .... *wink *wink... Jangan risau... Dah bagi bantuan, kompem ada upah. =D

Doakan ya kite dapat capai 3 target ni by end of this year. 

Wednesday, December 28, 2016

Hadiah 2016 Yang Paling Bermakna

Bismillahirrahmanirrahim..
Dah lama nak share pasal satu benda ni, tapi rase belum bersedia.
Tapi hari ni rasa nak share jugak.
Nak buat catatan sendiri dalam blog sendiri.
Lagipun kite memang suka baca blog lama-lama.
Entry-entry lama kite akan baca balik.
Terkenang-kenang zaman muda-mudi, zaman tak matang, zaman mulut main lepas je.
Eceh...

Oklah,
tanpa membuang masa..
Announcing...
Our Third Child ( Insya Allah )
13 Weeks & Counting.... 
Due date : 4th July 2017
Nampak tak tarikh due date tu? Seminggu lepas raya. Masa bersalinkan anak no 2 tu, terbersalin seminggu awal. Jadinya, Raya di mana kami tahun depan? Masih belum ada jawapan. 


Baby bump dah nampak sikit. 



Selera makan , sama macam pregnant anak 1st & 2nd dulu. TIADA! Kali ni punya 1st trimester di tambah dengan selsema & batuk. Dah la mual-mual & pening kepala. Memang LEmah-Selemah-Lemahnya. Exercise pun jarang-jarang. 

Disebabkan zaman dah canggih sekarang, jadinya macam-macam app lah kite guna acah-acah diary pregnancy. Pregnancy kali ni lain sikit dari 1st & 2nd sebab kite pregnant masa tengah aktif dengan fitness & half marathon. Kalau boleh tak nak cecah 60kg please =D. Susah Woooo nak turunkan berat. Uhuk. uhuk...



*Mase ni sumpah tak tau pregnant.

First time dapat tahu kite pregnant masa 6 weeks. So, merasa jugaklah baby dalam perut ni lari Half marathon masa 4th weeks pregnant. Huhuhuhu...Last join event lari masa 6 weeks pregnant. Itupun 6KM je. Lepas tu zumba and light exercise kat rumah je. Week 7 je dah start LEMAH sangat-sangat. Cooking is not my passion anymore. Tak boleh bau tumis atau makanan. Sedih betul.

Doakan selera makan kita semakin pulih & bertenaga ya. Rindulah nak exercise. Uhuk uhuk..