Wednesday, August 8, 2012

Dejavu : Yang ke-2 Kali

Bismillahirrahmanirrahim.


2
Based on gambar kat atas, I am officially pregnant.
YES.
PREGNANT.
Buat kali yang ke-2.
This is unplanned.
Semua rezeki Allah.
Terkejut?
Sangat terkejut beruk.
Cause kite plan nak bagi Adam susu badan sampai umur die 2 tahun.
But unfortunately, Allah lagi Maha mengetahui dan lebih elok schedulenya.
Adam hanya dapat menyusu full breastfeed without formula milk sampai umur die setahun sahaja.
Itulah salah satu sebab kenapa awal-awal bulan July tu kite stress sangat.
sebab rasa bersalah sangat-sangat kat Adam.
Tak dapat bagi yang terbaik untuk dia.
But , Alhamdulillah,
The guilty feeling is gone now.
I feel much better.

Actually, sebulan lebih yang lepas, kite dah check pregnancy test. Jawapannya, positif. Tapi, bila check kat Klinik, tak nampak ape pun kat dalam perut. Walhal doktor cakap dah 10 minggu. Dah banyak klinik kite pergi, the result still the same. Kosong je perut kite. Doktor siap cakap, takut kite pregnant luar rahim. Kalau pregnant luar rahim, kena buang. Stress gila time tu. Stress sebab tak nampak baby. Tak puas hati punya pasal, tiap-tipa minggu kite check Perot kat different klinik. hampir 3 minggu macam tu. Rupanya, date mase last period, tak tally dengan scan kat dalam perot. Ehehehe...

The Dejavu part is :
1) Tak boleh bau lauk/makanan yang bertumis.
2) Tak boleh bau orang menumis. (Kompem muntah)
3) Tak boleh bau busuk-busuk especially bau ketiak.
4) Pening2, mual2.
5) Tak selera makan. I lost 4kg recently since last 2 weeks.
6) Rasa nak mandi air terjun membuak-buak, tapi ku simpam sebab menghormati bulan puasa dan Adam
     belum pandai jalan lagi.
7) Rasa Geram je bile tengok pasal panjat gunung. Rasa sangat tak kisah kalau di beri peluang nk g panjat
    gunung pun but on 1 condition. Taknak bawak haversack! muahahaha..perut dah buncit =p.
8)

Yang bukan Dejavu Part :
1) I fell super tired. Unlike mase pregnantkan Adam dulu. mungkin sebab kite still breastfeedkan Adam and
    banyak sangat office workload.
2) Selera Adik Adam kali ni pelik. Bukan suka western. Setakat ni, tekak kite boleh terima :
     i-Laksa Johor
     ii-Ikan masak Asam pedas
     iii-Bendi masak Asam rebus
     iv-Kentang+Sooh hoon+fucuk masak air
     v-Kurma
     vi-Bubur kosong + kangkung goreng + Kacang goreng+Ikan masin

Perkara yang kebetulan :
1) Dr Halina pun pregnant . date lebih kurang. Kalau tak silap, sekarang die dah 13 weeks, kite sekarang
    dah 11 weeks 3 days. So, due date kiterorang pun lebih kurang. Due date kite adalah 24 Febuari 2013.
2) Anak Dr Halina, Bella pun lahir lebih kurang sama harinya dengan Adam. Cuma Bella 21hb July 2011,
    while Adam is on 23 July 2011. Selang 2 hari je... Kite rasa, die pun ada rase yang same mcm kite.
    Yelah, niat nak  menyusukan anak sampai umur 2 tahun, tapi tak tercapai.
3) Due date Adik Adam jatuh pada 24 Febuari 2013. Kalau ade rezeki, Kalau Adik Adam nak keluar awal,
    20 Febuari 2013, dah same dah dengan tarikh wedding anniversary kami yang ke-3. hehehe.
4) Rezeki anak. Insya Allah, kalau takde ape aral, Awal bulan 2013 ni kami pindah di rumah sendiri (^_^).
    Loan pun dah approve. Syukur Ya Allah.


Walau apa pun, kite dan encik suami bersyukur. Mase kite stress haritu, Encik suami pujuk.... "At least, we have 2 kids before u 30, rite? Badan takdelah penat... Nanti anak-anak dah besar sikit, kita boleh travel satu dunia berdua. Backpacking. That's what i'm planning. Habiskan list gunung-gunung yang kita belum panjat."

Ok. Ada betulnya jugak. Tapi kite pikir. Kalau umur lebih 30, masih ada ke kawan-kawan sepergunungan yang masih aktif? entah-entah kena cari team baru. menyelit-nyelit Trip panjat gunung orang lain.
Kite pujuk diri sendiri " Takpe...lagi ramai kite join entah mane-mane group panjat gunung, lagi ramai kenalan kite..lagi ramai kawan... Kawan sepergunungan yang ada sekarang pun dah jarang contact. Baik cari kawan baru"

Harapan :
Mudah-mudahan, Allah mempermudahkan urusan kite nak bersalin nanti. Mintak-mintakla tak kena episotomi or at least, kite tertido lagi mase Dr jahit kat sinun. Tak kisah lah, dapat baby girl atau baby boy. Janji, die cukup sifat dan sihat sejahtera. And of course kite nak fully breastfeed die. heheheh.
Tapi haritu mak mertua kite tegur mase kite selera makan bubur+lauk masin2, "Kalau mase pregnant suka makan masin-masin, orang dulu-dulu cakap, bakal dapat baby boy" . Boy lagi?? Laaagi bagussss.... Adam ade Geng !

3
Adik Adam due date :  24th February 2013.
11 Weeks, 3 days old.


9 comments:

doc said...

* tepuk tangan *

yeayyyyy !!!!

adam nak jadik abang..
24 feb tu cantik tarikh perr.... antie pun lahir tarikh tu tau Adik Adam !!

lydiarahayumahmod said...

Wahh!!!!
Haaa...Kalau Adik Adam lahir tarikh tu, biar dapat tempias kebijaksanaan Doktor Singa..eheheheh

Madam Amie said...

Yess.. tahniah sekali lagi kawanku.. rezeki... wahhh masuk rumah baru.. di mana tuh?

Dieya said...

yeay alhamdulillah
rezeki and tanggungjawab baru..moga adik adam selamat dunia akhirat..

lydiarahayumahmod said...

Thanks Dieya !
Mudah-mudahan..Amiin

lydiarahayumahmod said...

Amlya,
Thanks..ehehehe...
Rumah area Selayang jugak...
Dekat je ngan Samudra tu.. Kalau tak Jammed, 20 minit dah sampai...ehehhehe

Ayu said...

Alhamdulillah.. Rezeki dari Allah :) Moga selamat semuanya & sihat sentiasa

storm rider said...

lyd!taniah.aku pon pregnant lg gak,tapi dah 20weeks dah.hehe.due awal tahun dpn.insyaallah:)-ain

lydiarahayumahmod said...

Thanks Ain !! wahhh... anak kite sebaya lah ye! eh, ko dok mane ek skrg?