Wednesday, February 15, 2017

Al Fatihah Mokde

Fuh..tiup2 blog yang berhabuk...
Lama betul tak merepek kat blog sendiri...
banyak dekat instagram aje..
Sebenarnya kite dah lama tak sihat dalam 3 minggu since 19 January...
Batuk & selsema sangat TERUK.
Batuk sampai terkencing-kencing + muntah.
Haaa...
Tau-tau ajelah..
Bladder ibu mengandung ni kan lemah gemalai.

Kes Sebelum Batuk +- Selsema :

1) Hantar Mak + Ayah + Atuk + Nenek + Pakcik2 + Makcik2 pergi umrah. 
2) Ulang alik hospital sebab pakcik kite tak sihat. 2 kali masuk hospital. Minggu pertama masa  hantar mak kite g umrah. Dah buat operation dah. 

Selang seminggu...masa sehari sebelum mak kite balik dari umrah, pakcik kite masuk ICU pulak. Sesak nafas lepas balik dari check up dari hospital. Allahu... Malam tu masa kat ICU wife pakcik kite dah pesan... Nak jumpa semua adik beradik die yang pergi umrah. ( Pakcik kite yang sakit ni, Pokteh, adik mak kite ). Maka bila flight touch down sahaja rombongan umrah minggu lepas, straight diorang terus ke hospital ampang. Kite pun datang sekali melawat sebab wife pokteh kite tak makan. tak sempat nak beli makanan sebab jaga pakcik kite kat icu.

Kebetulan, semua yang pergi umrah tu kena demam dan batuk teruk. 










Bila maknya batuk tak berhenti... anak-anak pun turut terjangkit sama. Tapi diorang On-Off batuk. Tak macam ibu diorang. Tengah-tengah malam dalam pukul 4-5 pagi tu akan terbangun sebab batuk teruk...


Last week... berita yang sangat menyentap hati kite. Makcik kite ( mokde ) yang pergi umrah dengan mak kite ( kakak mak kite ) meninggal dunia. Sekejap sangat sakitnya. Jumaat malam sesak nafas & low blood pressure. Esoknya pagi sabtu meninggal dunia. Allahuakbar.. Hati ni tuhan je yang tahu. Terngiang-ngiang suara mokde kat telinga. Memori dengan mokde flashback kat dalam kepala. Memori waktu kecik-kecik...kite suka pergi rumah mokde ni sebab dekat dengan pantai DESARU. Kalau cuti sekolah kalau tak ke rumah mokde, kite akan ke rumah pokteh...kalau stay rumah diorang time cuti sekolah ..paling minimum 10 hari... Haha..  Manelah tak sedihkan.. kite kenal dari kecik... Family kite ni, memang dah biasa kalau hujung minggu time cuti mesti akan balik kampung. berkumpul dengan cousin-cousin...Yelah..kampung satu negeri.. JB-pontian atau JB-Kulai takdelah jauh mana. JAdinya kami cousin-cousin memang sangat mesra dan rapat...Haih...merepek dah ni...

AL-FATIHAH buat MOKDE a.k.a Rosnah bt Ahmad. Kite rindu mokde...

(mokde telekung hitam)

Paling terkilan bile kite tak dapat nak balik tengok mokde buat kali terakhir sabtu lepas.. Sangat terkilan... Allah lebih menyayangi mokde.

Paling kesian, nenek kitelah... tahun lepas...2 orang anak die meninggal dalam tahun yang sama. MAk Itam & Pak Ngah. Mak Itam meninggal akibat breast cancer pada April 2016. 2 hari selepas birthday die. Pak ngah pulak meninggal pada 19 Ogos 2016 akibat serangan strok. Selang 4 bulan je Pak Ngah meninggal lepas Mak Itam meninggal. Selang 5 bulan pulak...mokde tinggalkan kami..2 hari selepas birthday die... Allahuakbar..

Al Fatihah untuk Mak Itam, Pak Ngah dan Mokde.






Ahad lepas......










Lepas nebulizer kat hospital sabtu lepas, barulah berkurang batuk kite...
Alhamdulillah.
Boleh dah mengemas.
Tapi sifat malas tu masih ada untuk lipat baju. Haha. Macam kubu perang wa cakap lu. 


2 comments:

Afrezal Karim said...

Haii member blogger lama.. lama tak membelek blog member2 blogger seangkatan.. lama sungguh aku tak berblog.. tapi kagum betul dgn ko.. masih lagi update sampai ke skang dari takde anak sampai dua org dah.. and tak silap ada coming soon lagi rite.... gambar2 pun cantik.. keep it up lydia. Seriously aku suka baca part2.. outdoor trip korang.

Planning nak expose little kiddo aku Nur Hannah outdoor trip and camping stuff mandi sungai any idea mana port area selangor or seangkatan for a newbie yang best, starter cam aku ni..? maybe just a one day trip tak bermalam sana.. Just nak enjoying the alam.

Take care yaa.. sampaikan salam kat Apizolla.

Al-fatihah buat makcik mokde.

Rezdrake
Balada Seorang programmer Kontrak Jalanan :)

Lydia Mahmod said...

eh..hi!! lama dah x berblog sebenarnya..hehe.. saya recommend sungai pertak.. sebab kat situ "dara" sikit berbanding chilling atau sungai kedondong. plus.. sungai pertak tu air die best sikit..luas nak mandi..

kalau sungai sungai kedondong..best jugak..ada kemudahan...kedai ada.. bilik air ada..kedai makan pun ada... walaupun ade kedai-kedai, tapi tak terasa sesak sangat bercamping sebab kat kawasan tu sunyi..

kalau sungai chilling pulak.. walaupun die best lagi luas & ada bilik air semua... tapi kat situ dah crowded.. orang dah ramai tau tempat tu best... melainkan kalau pergi time jumaat siang kee... sabtu pagi2 ke.. kire dapat cop tempat awal.. dengar kata, sekarang kat chilling die cuma open kat public on weekend je sebab nak jaga ikan2 kat situ...tak nak kasik ikan lari..kononnya la...

Itu belah2 utara selangor..belah-belah selatan selangor macam sungai congkak..sungai gabai.. tak berapa minat..sebab dulu selalu g gunung nuang... jadi bila tengok sungai congkak, tak selera..hehehe..

Harap membantu.. =D